Skip to content

Slipa din Löpstil med kurs i Löpteknik

October 4, 2011

Titta gärna på hur andra springer, inte minst på riktigt duktiga löpare som Mustafa Mohamed. Foto: Ola Kjelbye

Alla har sin personliga löpstil, och som vi alla vet kan löpstilar skilja sig mycket åt. Det räcker att titta på några joggare / löpare för att inse detta. Igår kväll t ex såg jag en väldigt atletisk kille som sprang förbi på trottoaren med korta, lätta steg. Det som slog mig när jag såg denne löpande man, som verkligen såg ut som en elitidrottsman, var att han inte rörde sig så mycket framåt. Visst, han hade ett väldigt lätt och fint steg och landade på framfoten men det fanns inget “driv”. Mitt råd till honom skulle ha varit att påminna honom om att fotisättningen inte främst handlar om att landa utan om att skjuta på.

Tänk på hur kraften rör sig genom din kropp när du springer. Den vandrar från händerna via armarnas pendelrörelse upp i axlarna, och fortplantar sig ner i ryggen och magen för att därefter lyfta knät framåt och skjuta på med det andra benet som fortfarande är förankrat i marken, närmare bestämt med tåspetsen som trycker dig framåt. En av världens bästa löpare genom tiderna; Michael Johnson hade en väldigt säregen löpstil. Min gissning är att den var ett resultat av hans medvetenhet om kraftöverföringen mellan armar, axlar, höfter, lår, vader, fotleder, till och med tåleder. Usain Bolt har en helt annan löpstil, till synes mycket mer avslappnad.

Genom att träna löpteknik kan du slipa bort egenheter i din löpstil som begränsar din framåtrörelse. Förståelse för löprörelsens mekanik hjälper dig att se på din löpning utifrån. Häromdagen coachade jag en löpare som inte riktigt förstått att utnyttja kraftöverföringen från armarna utan tvingade fram benrörelserna genom att “dra fram benen” från höften. Men för att hitta lättheten i löpningen behöver vi använda oss av löpningens rörelse från topp till tå. Vi måste lära oss en “full sving” eller vad det nu heter på golfspråk – alltså utnyttja hela kroppens längd och hävstångseffekt. Och då skall vi inte heller glömma spänsten som ger den där extra kicken.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: