Skip to content

Löpcoaching för företag och grupper i Göteborg

October 6, 2011

För många är löpning bara en träningsform, alltså något man gör för att träna konditionen och bränna kalorier. Vi vet också att stötarna stärker skelettet. Löpning kan också få en att komma ut i naturen och påminna oss om dess skönhet. Men trots dess uppenbara vinster känner många ett motstånd inför löpning och har svårt att se den potentiella njutningen.

Att fokusera på upplevelsen av löprörelsen istället för prestationen kan vara förlösande. Foto: Fredrik Ö

En av de saker som hindrar många från att njuta av löpning är man främst värderar löpningen utifrån ett prestationsperspektiv, typ: ‘jag kan bara tycka om löpning om jag känner att jag är bra på att springa, om jag känner mig stark och har bra kondition’.

Många har bilder av hur de tror att löpning skall vara och kännas, bilder som de strävar efter. Det håller oss kvar i prestationsperspektivet. Mitt förslag är att flytta fokus till rörelsen och upplevelsen av löprörelsen. Vid en löpcoching-session tittar jag på hur du springer, hur du använder kroppen. Genom att öka din medvetenhet om varje moment i löprörelsen kan jag förhoppningsvis hjälpa dig att “återvända till själva rörelsen” – till din rörelse, och släppa prestationsperspektivet eller målbilderna för en stund. För om du kan hitta en känsla i din löpning som du trivs med, som får dig att må bra, så har du hittat förmågan att kunna njuta av din löpning, oavsett hur “bra” du är på att springa.

Vid gårdagens löpcoaching-session med personalen på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge gick vi igenom löpteknik och ‘mindset’. Det blev en härlig tur i den halländska skogen med lysande grön mossa och även ett ovanligt svampfynd: blomkålssvamp som hamnade på deras goda levain-bröd efteråt. Vi talade bland annat om hur viktigt det är att vara avslappnad när man springer – samtidigt som man sträcker på sig. Att trycka fram höften blev en Aha-upplevelse för några: “Det kändes som om någon knuffade på bakifrån”. För någon kändes det ovant att fokusera på upplevelsen istället för prestationen: “men jag gillar ju att mäta hur fort jag springer, det har jag alltid gjort”. För någon annan blev detta en förlösande insikt, möjligheten att släppa bilden av löpning som prestation.
Stanna gärna till och smaka på deras underbart goda bröd om ni har vägarna förbi Slöinge, som ligger mellan Falkenberg och Halmstad.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. October 8, 2011 17:39

  Tack så mycket för en jättebra eftermiddag med nytändning som påföljd!!!

  • fredrikolmqvist permalink*
   October 10, 2011 10:46

   Kul att löpcoachingen uppskattades och att det gav nytändning. Här på min blogg kommer jag ge tips på vad man kan tänka på både när det gäller löpteknik, ge förslag på löpningens olika möjligheter och hur viktig inställningen är.

   • October 12, 2011 17:17

    Låter kanon-bra! Följer bloggen och ska investera i ett par riktigt bra skor med hjälp av kunnig personal. Tack!

   • fredrikolmqvist permalink*
    October 14, 2011 9:53

    Kika gärna på Löp & Sko Klinikens hemsida: http://www.lopsko.se, en specialiserad löpskobutik som enbart föreslår & säljer löparskor efter individuell fot- och löpstegsanalys samt grundlig utprovning av olika modeller. På deras hemsida finns många tips och saker att tänka på vid köp av skor, och för att hålla löpningen levande, springa skadefri m.m.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: