Skip to content

Strategin bakom Thule Adventure’s triumf

November 16, 2011

Starkast. Thule Adventure Teams stenhårda sömnstrategi och höga fart fällde avgörandet Foto: ARWC2011

Magsjuka, iskalla vattenmoment, ogenomtränglig regnskog, wombats, giftormar och skrämmande sovmonster. Det blev som väntat en hård kamp om världsmästartiteln när världseliten i multisport mätte sina krafter i Adventure Racing World Championship som avgjordes 2-11 november i Tasmanien. Segerrika Thule Adventure Team följde en stenhård strategi och gick i mål som första lag efter 5 dygn, 10 timmar och 57 minuter, efter ett taktiskt väl genomfört lopp, där man lyckades minimera misstagen.

– Vi var väldigt fokuserade. Alla i laget var inställda på att göra sitt yttersta, och när vi gick i mål kände vi verkligen att vi gjort allt vi kunnat, berättar Martin Flinta, lagets kapten och pådrivare, och som nu alltså kan titulera sig världsmästare i Adventure racing, en tävlingsform där det framförallt handlar om att minimera misstagen.

– Det gäller att vara förberedd på saker som kan hända under tävlingen; det skiljer inte så mycket mellan topplagen under 5 dygn, högst någon timme. För att kunna vinna en tävling på den här nivån måste man vara fokuserad, inte enbart under tävlingen utan även innan.
Jacky och Myriam, det franska paret som ingår i Thule Adventure Team, hade tillbringat en månad i Tasmanien före tävlingen, för att bättre lära känna terrängen, klimatet och kunna förbereda laget på eventuella svårigheter som kunde uppstå under tävlingen. Kanske bäst av alla lag lyckades Thule hantera svårigheter som uppstod under tävlingens gång.

– Liksom många andra lag blev vi också magsjuka men vi har lärt oss att alltid ta med medicin för magen mot bakterier och parasiter. Det är egentligen inget konstigt, snarare något alla som tävlar på den här nivån borde känna till.
Av rutin tog Thule-laget med alla tänkbara reservdelar till cyklarna, och valde lite kraftigare och tyngre material med högre slitstyrka. Utöver noggranna förberedelser och stor rutin har laget lagt grunden till segern genom hård träning och en gemensam hög målsättning, vilket gjorde att de klarade att hålla ett högt tempo.
– Taktiken på förhand var att hålla uppe farten, t ex genom att aldrig gå där det är möjligt att springa. Vi var mentalt förberedda på detta och hade pratat om att det är det som krävs för att vinna. Den som inte är på tårna får finna sig i att  bli dragen. Vi använde dragsnodd överallt där det gick, så vi kunde få ut mesta möjliga ur laget. För att vinna måste man lämna komfortzonen: om det känns bra går det för lätt.

Non-stopformatet innebär att tävlingsklockan går hela tiden, vilket pressar lagen att sova så lite som möjligt, i synnerhet de som kämpar om tätplatserna.
– Sömnmässigt pressade vi oss hårdare än någonsin tidigare. Vår taktik var att inte stanna och sova överhuvudtaget, utan istället turades vi om att sova under kajaksträckorna. De kluckande ljudet är sövande men det var vanskligt för man kunde vakna till av att man fick en våg på sig, eller trilla ur.

2001 var ett segerrikt år för Thule Adventure Team:
1:a i Huairasinchi i Ecuador i mars. Därmed kvalificerade laget sig till ARWC i Tasmanien.
4 segrar i svenska multisportcupen samt seger i Multisport-SM.
1:a i Discovery AIM Challenge i Lindvallen.
1:a i Le Grand Raid i Frankrike
1:a i Expedition Idaho
1:a i Schwartzwald Race i Tyskland
1.a i Adventure Racing World Championship i Tasmanien
Och året innan, 2010, kom Thule Adventure’s båda lag 1:a och 2:a i Abu Dhabi Adventure.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: