Skip to content

Sandsjöbacka Trail Marathon

February 5, 2012

Foto: Fredrik Ölmqvist

Den 21 januari gick Sandsjöbacka Trail Marathon med start i Kungsbacka och målgång i höjd med Maxi på Mölndalsvägen. Den 44 km-långa banan innehöll 823 positiva höjdmeter och bestod till största delen av stiglöpning under besvärliga för att inte säga bistra förhållanden med iskall nordanvind och ett allt ymningare snöfall. Underlaget var emallanåt svårlöpt med isiga berghällar, nysnö och lerpölar. Banan var snitslad men man kunde ändå förlora tid på att springa fel.

Förste löpare i mål vid arrangerande W.R.T.’s butik blev Svante Lundgren, 42, som vann den korta klassen över 22,5 km på 1h47min. – Det var himla kul, en blandning mellan grusväg, Sandsjöbackaleden och längs sjöar. Lite isigt på sina ställen och lite knixigt i skogen, men det är en utmaning.

Foto: Fredrik Ölmqvist

Svante ledde från start till mål, gjorde ett ryck när cirka en mil återstod.
– Jag visste att den sista milen var tuff. Har man då fått en lucka kan man gå i uppförsbackarna, så det var smart att vara lite före.
42 deltagare kom till start i den korta klassen, där Elinor Axelsson var snabbaste dam på 2h13min.

I långa tävlingar som denna är det viktigt att dricka och äta under loppet. Utan energi orkar man helt enkelt inte trycka på. Erik Jurander från Mölndal som sprang långa klassen var långt ifrån den ende som drabbades av kramp.
– Totalt sett ett roligt och tufft lopp, sammanfattade Erik. Det blev mycket lera och iskalla fotbad, och en hel del nedblåsta träd att klättra över.
Erik slutade på sjunde plats efter 4h11min av 78 startande i den långa klassen. Med blöta kläder, skor och strumpor gällde det att vara i rörelse annars blev löparna snabbt rejält kalla. Men det var en beslutsam samling löpare där endast fyra stycken bröt.

Foto: Fredrik Ölmqvist

Triathleten och tillika löparesset Patrik Gustavsson från Mölndal segrade i långa marathonklassen på tiden 3,29,43 med god marginal före multisportaren Aaron Prince 3,43,58. Ted Ås, en annan triathlet från Mölndalstrakten, tog tredjeplatsen och pustade ut i mål efter 3,50,39.
– Det var ett äventyr, men ett sånt här lopp är ju superfestligt. Det gick ganska bra fram till “Pedagogen” (efter cirka 3 timmars löpning). Där i den branta klättringen genom ravinen gick det från “bra” till “urkass” på 200 meter. Där var jag rökt och blev passerad av två stycken. Det var en väldig kontrast att komma in i den skyddade verkstan på SATS efter fyra timmar ute i vildmarken. Egentligen skulle jag väl blivit fyra men han som låg före mig sprang fel sista biten in mot mål.

Snabbaste tjej i långa klassen blev Katarina Åström med tiden 4h28min. Jonas Lundin och Eva Eliasson utsågs till “Dagens Löpare” och vann varsitt par Tecnica löparskor.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. February 5, 2012 17:18

    Wow! Det här måste man ju prova på!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: