Skip to content

Spring med coach: Naturlig löpträning i Göteborg

May 28, 2012

Running with nature will help you run more relaxed. Photo: Fredrik Ölmqvist, Runner: Cecilia Jeverstam, Location: Göteborg

Det talas mycket om “naturlig löpning”, vilket mestadels har kommit att handla om löpteknik: fotisättning, hållning, steglängd etc. En bra löpteknik är viktig men för att verkligen hitta en naturlig löpstil krävs att man mentalt går in i själva löpupplevelsen, för även i strävan efter en bättre och effektivare löpteknik är det lätt att fastna i jämförelser och prestationskrav, som hindrar oss från att kunna njuta av själva löpakten och ha ett avslappnat förhållande till vår löpning.

Som löpcoach är det en av mina viktigaste uppgifter, som jag ser det, att hjälpa mina klienter att släppa bilderna de bär av “hur löpning bör vara” och istället uppfinna ett eget sätt att springa på som de trivs med, utan de ofta begränsande bilderna de har av sina löparjag. Svåra men avgörande steg i processen handlar om att lära sig acceptera sin dagsform och att skärskåda ens attityd till sin löpning. Om du inte låter löpning vara lek hur skall det då kunna bli lust? Nyckeln till löplusten är just att släppa kraven och mätandet.

Photo: Quim Farrero. Runner: Fredrik Ölmqvist. Location: Aosta Valley, Italy

Många som springer gör det inte främst för att tävla utan för att för att faktiskt bara röra sig och försöka hålla sig friska. För dessa är träningsprogram med intervallpass bortkastade. Det är långt viktigare för denna stora grupp att istället lära springa utan krav på resultat eller mening. För mig som löparskribent och löparcoach försöker jag medvetet förändra bilden av löpning som vi har matats med från skolåldern, som enbart går ut på att mäta löpningen i kvantitativa termer: tid, distans, intervall, puls etc? För många har detta varit förödande för deras förmåga att kunna springa avslappnat och kunna njuta av löpning.

“Quality requires attention” säger buddhisterna. Uppmärksamheten på hur vi springer, snarare än hur fort eller hur långt, borde komma före eventuella kvantitativa målsättningar. Men även här är det lätt att springa vilse, för den kravlösa löpupplevelsen är knappast lätt att hitta. Även om man försöker ge akt på tankar och känslor och vara medvetet närvarande är det inte alls säkert att man hittar den avslappnade kravlösa löpkänslan man söker. Men nästa gång du är ute på en löprunda och kämpar mot trögheten och föreställningarna om hur löpningen borde vara kan du prova detta mantra: Släpp bilden av hur det borde kännas och acceptera hur det är! Att acceptera den man är, idag, och den formen man är i, handlar ju egentligen bara om att vara i verkligheten istället för önsketänkande.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: