Skip to content

Trail race: Tor des Géants, världens tuffaste ultra-marathon

August 28, 2012

Stefan Andreazzolli from Göteborg, Sweden, is getting ready for the adventure of his life in the Italian Alps. Photo: Fredrik Ö

Stefan Andreazzolli, 41, från Göteborg står inför sitt livs äventyr. Nu i september skall han försöka ta sig igenom världens tuffaste ultra-marathon: Tor des Géants. Banan som går på bergsstigar i de italienska alperna är närmast omänskligt lång. Deltagarna skall avverka 33 mil med cirka 24 000 meters klättring – non stop. Det är som att springa mellan Göteborg och Västervik och bestiga tre Mount Everest på vägen. Deltagarna skall ta sig över totalt 25 stycken bergspass som är högre än 2000 m. Det är inte distansen som skrämmer Stefan mest, snarare all klättring.

– Utan tvivel kommer det att bli tufft för benen. Även sömnbristen och matbiten kommer att bli svåra att hantera. Det här att man hela tiden måste framåt, att klockan går hela tiden. Det är ju inget etapplopp. Sen tror jag att det blir en utmaning att vara ensam under så lång tid.

Strategin viktig, menar Stefan som till vardags arbetar som lärare.
– Redan från start gäller det att hitta sin egen fart och försöka hålla sig på rätt sida gränsen för vad kroppen klarar. Jag tror att det kommer att vara extremt viktigt att vara lyhörd på signaler. Bättre stanna i tid och ta itu med problemen som uppstår. Jag kommer att fokusera på att det är ett väldigt långt lopp och dela upp det i olika delmål. Dygnen kommer otvivelaktigt att sätta sina spår. Mitt mantra kommer att bli “Framåt, Framåt”.

Running towards the sunrise. Photo during TDG 2011: Fredrik Ölmqvist

Gedigna förberedelser är A och O för att lyckas genomföra TDG.
– Min erfarenhet är att man blir trött i ryggen av att gå med stavar, så jag har även försökt stärka ryggen med simning. Träningen måste vara gedigen och så behöver man ha bra utrustning, särskilt för fötterna som ju tar mycket stryk. Därför har jag lagt in långa vandringspass med ryggsäck och stavar.

Stefans idrottsbakgrund har mest handlat om löpning. Bland annat har han sprungit ett etapplopp tvärs över Alperna och deltagit i ett par multisporttävlingar. Men det är första gången Stefan deltar i ett så pass extremt ultralopp som TDG.
– Det kommer att bli mitt livs äventyr med starka naturupplevelser bland Alpernas högsta berg. Jag skall försöka övervinna känslan av litenhet i bergen, och övervinna rädslan: för riskerna, för att skada sig. Men det värsta är att oavsett hur det kommer att gå är risken stor att jag kommer att göra det igen.

Get prepared for some serious climbing! Photo credits: TDG 2010

Fakta: Tor Des Géants
Den 33 mil långa banan följer vandringslederna Alta Via 1 och 2 i italienska Aostadalen 9-16 sept. Med start och mål i Courmayeur passerar de 550 deltagarna några av Alpernas giganter: Matterhorn 4478m, Gran Paradiso 4061m, Monte Rosa 4624m och Mont-Blanc 4810m. Vinnartiden brukar ligga på ca 80 timmar, men flertalet av de drygt 500 deltagarna går i mål närmare maxtiden som är 150 timmar, dvs. lite drygt 6 dygn. Utmed banan finns ett antal depåer för mat, dryck och sovplatser. Deltagarna får även tillgång till sin personliga extra utrustning på ett antal platser, där de kan byta till rena, torra kläder, större skor (fötterna sväller), fulladdade batterier till pannlamporna etc. www.tordesgeants.it

Tecnica Demon Max. TDG is a Tecnica sponsored race and the oversized shoes are pretty popular among the participants.

Stefan använder Tecnica-skor under Tor Des Géants
Italienska Tecnica har utvecklat en serie löparskor särskilt lämpade för ultralöpning. Tecnica Rolling System är ett dämpningssystem som består av en extra tjock sula som ger bättre dämpning, skydd och framåtrull för gång och löpning. Tecnicas modell Diablo Max vann innovationspriset Novel Award på brittiska Outdoor Show i höstas. Läs mer om TRS MAX och Tecnica’s “Oversized Revolution” på http://www.tecnica.it

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: