Skip to content

Löptrend 2014: Personlig Löpcoaching

December 30, 2013
Foto & löpare: Fredrik Ölmqvist

Foto & löpare: Fredrik Ölmqvist

Alltfler tillhandahåller den relativt nya tjänsten löpcoaching. Bara det senaste året har det dykt upp flera nya aktörer på den svenska marknaden. Med tanke på det stora intresset för löpning är det kanske inte så konstigt. Jag tror att personlig löpcoaching kommer att vara en av löptrenderna under 2014. En annan löptrend är löpträning i grupp.

Men för den som vill utvecklas som löpare och lära sig grunderna är förmodligen personlig löpcoaching det allra bästa sättet att börja på. På så vis gör du rätt från början, istället för fel, som tyvärr brukar leda till skadeuppehåll. De allra flesta slarvar med uppvärmning, stretching och komplementträning. Dessutom har de flesta aldrig fått lära sig att springa med bra teknik. Egentligen borde alla lära sig springa eftersom det är så många stötar löpning handlar om, och man har mycket att vinna på att lära sig hantera dessa på bästa sätt.

Jag själv startade med löpcoaching med fokus på löpteknik sommaren 2011, efter att jag märkte att min kunskap uppskattades. Dessutom hade jag läst någonstans Born-to-run-författaren Christopher McDougall’s förutspåelse att alltfler löpare skulle anlita löpcoaching för att lära sig springa. Det otroligt stora intresset för hans bästsäljande bok är en fingervisning.

Foto & löpare: Fredrik Ölmqvist

Foto & löpare: Fredrik Ölmqvist

Tidigare hade jag tagit med vänner ut på trail-turer, guidade löpturer på krävande stigar och i delvis ospårad terräng. När man väl blir biten av trail running så blir lätt vanlig “plattlöpning” ointressant och mest en transportsträcka till den roliga löpningen. Men men lite kunskap om löpteknik kan man använda transportsträckorna till att slipa på tekniken. På så vis får hela löpturen värde.

Precis som Tarahumara-indianerna i boken anser jag att löpglädjen är det fundamentala i löpningen. Hitta löpglädjen och du har funnit det viktigaste. Många har emellertid aldrig haft förmånen att uppleva löpning som något njutningsfullt eller ens något positivt. Utifrån min filosofi kring löpning vill jag försöka presentera nya perspektiv på löpning, eftersom löpning kan vara så många olika saker, och det finns så många olika sorters löpturer. Kort sagt, om du inte trivs med det du känner när du springer så kan det bero på att du ännu inte har hittat “ditt” sätt att springa på. Olust eller otillfredsställelse under löpakten kan också bero på sättet du rör dig på och hur du möter marken. Tro mig, det går att förändra. När du väl hittar mjukheten och den behagliga löpkänslan så vill du tillbaka till den upplevelsen.

I löpcoachingen går vi igenom vilka rörelser som är mest optimala. Vi tittar även på vilken hållning och kroppslutning som ger bäst framåtdriv. En del saker kommer att kännas ovant, som t ex att “trycka fram höften” eller att springa med “vassa knän”, men alla korrigeringar syftar till att göra löpningen lättare – saker ingen tidigare har visat oss! Men det får inte bli för tekniskt. Vi får inte glömma leken! Fråga dig själv: när lekte du när du sprang senast? I leken kommer lusten. Och utan lust ingen lek. Därför skall du vara rädd om din löplust. Låt inte löpningen bli slentrian! Försök att vara öppen istället så kanske du upptäcker löpningens magi.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: