Skip to content

Löpcoaching i konsten att springa

March 24, 2014
Foto Niklas Östberg. Löpare Fredrik Ölmqvist. Plats Antigua

Foto Niklas Östberg. Löpare Fredrik Ölmqvist. Plats Antigua

Många vill hitta flytet och lättheten i löpningen. Fortsätt spring för all del, för konditionen och styrkan behövs. Men om din löpupplevelse till största delen handlar om kamp eller tröghet, om obehag eller rentav smärta, så skulle du antagligen vinna på att optimera dina rörelser, få ordning på din hållning och införliva övningar i din regelbundna träning som gör dig rörligare och starkare. Vissa behöver arbeta mer på att bli vän med sin kropp, lära sig styra sina lemmar och hitta en harmoni i löprörelsen.

I löpcoachingen arbetar vi med löptekniken, där många har mycket att vinna endast genom att göra vissa enkla korrigeringar, som alla syftar till att underlätta löpningen. Man får räkna med att det kan ta lite tid att förändra vissa ogynnsamma rörelsemönster och att det kommer att kännas ovant i början. Att via löptekniken utveckla sin förmåga att förflytta sig graciöst är en viktig del i strävan. Men vi får heller inte glömma möjligheten att hitta en skön känsla i löprörelsen. Därför behöver vi även träna oss på att springa avslappnat.

Istället för att springa snabbt och försöka nå till löpturens slut tränar vi oss i att springa “här och nu” och fokuserar på känslan. Löpträningen eller löpturen som jag hellre kallar det är alltså inte något som vi skall försöka få “avklarat”. Löpning utan feeling är enbart en träningsform. Men när du lär dig att springa mjukt och avslappnat, utan kvantitativa måttstockar, kan löpningen bli en skönhetsupplevelse, en kärna att utgå ifrån, en känsla som du kan låta dig uppfyllas av när du springer – från de första stegen. I många år har jag låtit löplusten vara kärnan i min löpning och det är framförallt den som bär mig fram. Det är med andra ord skillnad på ‘aktiv’ och ‘passiv’ löpning, där det senare är något som händer och det förra är något du skapar. Eller som buddhisterna brukar säga: Quality requires attention!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: