Skip to content

Hjältar föds inte – de byggs enligt konstens regler, med skicklighet, styrka och medkänsla

October 12, 2015

Text: Fredrik Ölmqvist, journalist och löpcoach

Kraftprovet_3D (1)Varför springer du? Varför tränar du? För vad?
Det är den frågan Christopher McDougall vill att vi skall ställa oss efter att ha läst hans senaste bok Kraftprovet – jakten på vår glömda kunskap om styrka och uthållighet, eller som dess originaltitel lyder: Natural Born Heroes – How a Daring Band of Misfits Mastered the Lost Secrets of Strenght and Endurance.

Precis som i succéboken ’Born To Run’ använder McDougall en ramberättelse som driver läsningen framåt. Förra gången var det Tarahumaraindianerna i Mexikos oländiga bergskanjoner som hade bergslöpning över ultradistans djupt rotat i sin kultur. Med invävda sidospår utvecklade han en rad resonemang kring löpteknik, biomekanik, jaktlöpning som människans första vetenskap och förstås barfotalöpning. Bokens betydelse har varit enormt stor, inte minst när det gäller intresset för trail running, ultra-trail och förstås barfotalöpning. Hans bestseller har även lett att löpskobranschen utvecklats mot minimalism, där många tillverkare sänkt häldroppet och breddat sortimentet mot ’natural running’, med mer flexibla skor. Budskapet om Tarahumaralöparnas egentliga hemlighet, kraften i den lyckliga löpkänslan, gick däremot många förbi.

Denna gång äger ramberättelsen rum på Kreta, en av få platser i Europa som erbjöd Hitlers styrkor något egentligt civilt motstånd. Där får vi återberättat historien om hur ett gäng udda allierade agenter och kretensiska motståndsmän genomför en synnerligen fräck kidnappning av en tysk general. Om det finns en plats där hjältemod har spelat en väsentlig roll och som satt prägel på kulturen så är det Kreta, menar McDougall som refererar till Aristoteles: ”dess anda skulle komma att bli grunden för både grekisk teologi och västerländsk demokrati: tanken på att vanliga medborgare alltid ska vara redo för extraordinära handlingar”, som i grund och botten är drivna av medkänsla. Det grekiska ordet hérós betyder just beskyddare. Det högre syftet bakom handlingen är avgörande. ”Grekerna satt inte och väntade på att hjältar skulle dyka upp – de skapade sina egna”, menar McDougall. ”Hjältemod var en konstart, inte en olyckshändelse, så de utvecklade förmågor som fördes vidare från förälder till barn och från lärare till student. Konsten att vara hjälte handlade inte om att vara modig; det handlade om att vara så kompetent att mod inte var avgörande.”

Lefka ori (Vita bergen), Kreta.

Lefka ori (Vita bergen), Kreta.

Hjältemod var kretensarnas svar på årtusenden av occupation. På den bergiga ön i Medelhavet fostrade man handlingskraft och bergslist, inspirerade av legender och hjältar som Odysseus och den atenske professionelle långdistanslöparen Pheidippides som 490 f.Kr sprang de 24 milen mellan Aten och Sparta för att be om hjälp i kriget mot perserna.
I Kraftprovet får läsaren stifta bekantskap med den senige budbäraren och motståndsmannen George Psychoundakis, som dagligen tillryggalade stora distanser på de tekniskt svåra bergsstigarna på Kreta. Med iskallt mod, gedigen kunskap om Kretas getstigar, som han med närmast övermänsklig förmåga ’flyger fram över’, lyckas han gång på gång undvika de tyska soldaterna. Den unge, kortväxte, lite fånige fåraherden hade många namn, ett var ’The Clown’. Men han var The Cretan Runner, en hjälte som utan att tävla mot andra förverkligar själva sinnebilden av en atlet, enligt McDougall som när han befann sig på Kreta för att göra research la märke till hur kretensarna springer. ”De liksom studsar mot marken och flyter fram med ett uråldrigt, elastiskt steg, som såg lekfullt ut men som var ruggigt effektivt”. Men ingenstans talas det om barfotalöpning, snarare om utslitna stövelsulor. Det kan man ta som en fingervisning.

Christopher McDougall in survival mode.

Christopher McDougall in survival mode.

Ursprungligen var det tänkt att bli två böcker: en om hjältarna på Kreta och en om naturlig träning och nutrition. Men som det nu blev att historierna vävdes ihop får man dels ta del av en hisnande hjältehistoria och dels får vi ta del av vittnesmål om nästan bortglömda uråldriga kunskaper och konstarter. Ett kapitel kan handla om hur det kom sig att Bruce Lee kunde slå så hårt, enbart med ett litet knyck. (Han använde fascian, den elastiska styrkan.) Vi får bland andra träffa hippien Phil Maffetone, banbrytande inom idrottsnutrition genom att förorda fett som huvudsaklig energikälla. Det var f.ö. Maffetones In Fitness and in Health som öppnade ögonen på svenske triathleten och kostdebattören Jonas Colting för “den spannmåls- och kolhydratsfixerade kost som svensk idrott byggt sina rekommendationer på” (Coltings citat). Vi får följa med en ballerina på en ’wild foodwalk’ i New York, för att samla in vildväxande, näringsrika växter, en av de kunskaper som var nödvändiga för att motståndsmännen på Kreta kunde överleva, gömda i bergen. Ett annat av många intressanta exempel på människans inneboende potential är blinde äventyraren Daniel Kish som använder sig av ekolokalisering – förmågan att ”se” ljud, som fladdermöss gör.

George Psychoundakis bok The Cretan Runner som översattes av den allierade specialtruppens ledare Patrick Leigh Fermor.

George Psychoundakis bok The Cretan Runner som översattes av den allierade specialtruppens ledare Patrick Leigh Fermor.

Återigen visar McDougall oss hur vi har missat fokus och förlorat autenticitet. Om han i Born To Run presenterade spännande kunskap och insikter om löpningens historia och ursprung utvidgar han i Kraftprovet sitt fokus till träning i stort. Gymkulturen med dess själlösa fettförbrännings- och muskelbyggarfokus är ett tydligt exempel på hur fel det har blivit, tycks han mena och att om det inte finns något ädelt syfte och något ursprungligt i träningen så kan det lika gärna vara. Man skulle också kunna se det som att träning utan nyfikenhet och själ har inget egentligt värde, mer än möjligen för ditt ego. Om du inte är levande, vad är du då?

På en strand i Brasilien träffar han movnat-fenomenet Erwan Le Corre, som talar om nytta, att träningen skall leda till att man kan vara ’nyttig’ och kunna hjälpa andra vid nödsituationer. Tankegångarna kommer från fransmannen George Hébert som utvecklade ”Methode Naturelle”, en träningsform bland annat inspirerad av naturfolkens instinkter och förmågor. Han hade själv bevittnat de katastrofala effekterna av att sakna dessa vid vulkanutbrottet på den västindiska ön Martinique 1902, där främst naturfolket, som kunde läsa djurens beteende och lyssnade på sin intuition, hann sätta sig i säkerhet.

”Att vara vältränad handlar inte om att kunna lyfta en stålstång eller klara ett Iron Man-lopp”, säger Erwan Le Corre, känd bland annat för sin träningsvideo The Workout The World Forgot. ”Det handlar om att återupptäcka sin biologiska natur och släppa lös vilddjuret inom oss.” Användbar styrka däremot enligt Le Corre är att kunna undkomma ett rasande vilddjur genom att häva sig upp på en gren 1 ½ m upp i luften. Att vara så stark att man kan bära en vuxen person som skadat sig. Att kunna dyka ner djupt nog för rädda en vän. Eller tillbaka till ramberättelsen, så stark, uthållig och förslagen att man kan fly tvärs över en rejält bergig ö som Kreta med tyska soldater hack i häl. Veta vad du kan äta: sniglar, örter, svamp, blommor… som du plockar på dig i farten. Vara kreativ, listig och fräck, kunna stjäla mat när det kniper. Vara en överlevare och allra helst – en hjälte.

McDo_9780307594969_jkt.sketch5Var landar det hela i då? Kraftprovet är en rasande läsupplevelse tack vare kombinationen av en rafflande äventyrsstory med koppling till nutid och mängder av intressanta ingångar till spännande forskning kring träning och nutrition. Med tanke på succén med Born to Run kommer Kraftprovet tveklöst ge ringar på vattnet. Man kan anta att fler får upp ögonen för Movnat som träningsform. Andra kommer att inspireras av LCHF-budskapet (som ju även kan utläsas Low Carb Healthy Fat). En del lockas säkert av bergsutmaningarna på Kreta. Och de som saknar känslan av meningsfullhet i den vardagliga träningen eller under lopp kan säkert bli inspirerade att söka en renare känsla och kanske även höja ribban – för ett högre syfte.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. October 13, 2015 12:58

    Bra och läsvärd redogörelse Fredrik!

    Vissa tankegångar går ju i linje med vad jag brukar hävda som de stora fördelarna med att jag håller mig i form, då jag målar upp katastrofscenarier där jag tack vare min uthållighet kan inhämta hjälp och förnödenheter. Med glimten i ögat, då jag oftast kokar ihop osannolika storys.

    Blir kul att läsa McDougalls nya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: