Skip to content

Speed hiking kring Mont Blanc – med lätta steg bland höga berg

October 15, 2015
Foto: Dan Kullberg Text: Fredrik Ölmqvist

Foto: Dan Kullberg
Text: Fredrik Ölmqvist

Ursprungligen publicerad i Scandinavian Traveler, Aug 2015
Stigen från Argentière löper genom skogen upp mot den branta bergssidan. Humlorna surrar. Lårmusklerna får jobba. Vattenflaskan blir allt lättare. Några klättrare sitter och fikar på toppen av en spetsig, lodrät klippformation bredvid stigen som fortsätter med lodräta järnstegar. Plötsligt ett stenras som landar på stigen nedanför, utlöst av några klättrare högre upp på berget. Det kunde gått illa. En stenbock balanserar stolt på en sten, så nära att man nästan kan klappa den. De långa hornen avskräcker emellertid. Nedanför tycks berget kröka sig inåt. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte tappa fotfästet på den 20 cm breda bergskanten som utgör stigen. Sen kommer regnet och vinden. En större stenbumling erbjuder lite skydd men kylan tränger in under huden. Dags att sätta fart på benen. Himlen spricker upp och löpturen ner mot La Flégère är hisnande vacker med det magnifika Mont Blanc-massivet i fonden. Det här är belöningen för slitet upp. Det är ren löparlycka. Eufori. Att flyta fram utmed berget högt däruppe, med lätta steg.

MontBlanc-massivet. Foto: Dan Kullberg

MontBlanc-massivet. Foto: Dan Kullberg

I Chamonixdalen är aktiviteten hög på stigarna. Många är löparklädda, med vandringsstavar och lättviktspackning i en smidig löprryggsäck. Då går det att springa, i alla fall på platten och utför. Uppför går det bara lättare men det är knappast så att man springer uppför de stora bergen. Speed hiking handlar alltså mer om frihet än fart. Det är definitivt tillåtet att njuta. Faktum är att det blir lättare att njuta av bergen med mindre att släpa på. Svenska bergslöparesset Emelie Forsberg bor i utkanten av Chamonix. Långturer med lätt packning tillhör hennes vardag.
– Jag älskar att springa med en liten ryggsäck med endast ett ombyte för dagen, lite matsäck och ett kreditkort så jag kan ta in på en av de många fjällstugor som finns härnere. Den frihetskänslan som infinner sig när man kan ta sig såpass lätt framåt med löparskor och liten packning är obeskrivligt trevligt.

Från La Flégère följer vi den höga, mer tekniska leden till Col de Brevent. Hurtiga franska pensionärer traskar obehindrat fram på de smala stigarna som ringlar utmed branterna. Vyerna är hisnande, himmelska. Stärkande och lugnande. Inspirerande. På stigen möter vi även glada studenter och en och annan bergslöpare. Sista biten innan toppen känns något luftig i vajersäkrad brant klippterräng och bergfasta stegar. Vattenflaskan är sedan länge tom. Utförslöpningen från toppen ner till dalen är 1500 fallhöjdsmeter och bränner skönt i lårmusklerna. Passerar en fullastad vandrare på väg upp. Han frustar och kränger med sin tunga packning. Turen avrundas med en välförtjänt kall öl på torget i Chamonix, bredvid berömda statyn med Mont-Blancs förstabestigare Dr Paccard och jägaren Balmat. Året var 1786 och det kom att markera början av alpinismens gyllene era. Termometern visar 28°C. Klättrare, vandrare, löpare och promeneradturister njuter i sensommarvärmen. Dagen avslutas som vanligt med att Aiguilles Rouges färgas röda.

Foto: Fredrik Ölmqvist

Foto: Fredrik Ölmqvist

Olika turer
Antingen kör man dagsetapper uppe i bergen vid Balcon sud / Aiguilles Rouges och återvänder till pulsen i Chamonix vid dagens slut. För att spara på krafterna kan man med fördel ta liften upp till La Flégère eller Le Brévent. Den mer äventyrlige packar för flerdagarstur med övernattning i bergshytta. Många väljer Alpernas kanske mest klassiska vandringsled: Tour de Mont Blanc som löper runt hela bergsmassivet genom Frankrike, Italien och Schweiz. Det är en välmarkerad och livligt trafikerad led, framförallt under juli och augusti. I normal vandringsfart tar TMB ca 13 dagar. Med ultralätt packning och löparskor kan man tillryggalägga den ca 17 mil långa sträckan på en vecka. En annan variant är att göra ca halva turen på 3-4 dagar och ta bussen genom Mont-Blanctunneln tillbaka från Courmayeur på Italienska sidan. Ytterligare en variant är att tillryggalägga hela sträckan non-stop, som de 2300 deltagarna i makalöst populära ultratrail-loppet UTMB gör sista helgen i augusti. Vetenskapsmannen Horace Bénédict de Saussure var 1767 den förste som gick runt massivet. 20 år senare stod de första alpinisterna på Mont-Blancs topp.

När?
Den högalpina vandringssäsongen i Alperna startar i regel kring mitten av juni men efter snörika vintersäsonger kan det dröja en bit in i juli innan alla lederna är öppna. September är en bra tid. Inte lika varmt som sommarmånaderna juli/augusti utan lite off-season, och inte lika packat med folk på lederna eller hytterna som i juli/augusti. Väderleken kan skifta snabbt i bergen och det gäller att vara förberedd på det värsta.
– Det kan det bli väldigt varmt på dagarna så att det byggs upp regnmoln med stormvindar framemot eftermiddagarna, Det kan man tänka på när man ger sig iväg, att man kanske inte vill stå på en bergstopp kl 17 när stormen kommer, varnar Emelie Forsberg.

Emelies favorittur: Startar i Chamonix och klättrar över Brevent med utsíkt över hela MontBlanc-massivet, för att sedan ta sig ned på andra sidan i en parallell dal med Chamonixdalen, Sätt kurs mot Refuge du col Anterna där man kan stanna eller fortsätta vidare mot Refuge Anterne och därefter mot Refuge de la Pierre à Bérard, och vidare ut mor Buet där man kan ta buss eller tåg tillbaks till Chamonix. Med övernattningar tar turen ca 2 dagar. – Jämfört med livet i Chamonix får man se en betydligt vildare sida av Alperna med mycket bergsgetter och vilda rovfåglar. Foto: Fredrik Ölmqvist

Emelies favorittur:
Startar i Chamonix och klättrar över Brevent med utsíkt över hela MontBlanc-massivet, för att sedan ta sig ned på andra sidan i en parallell dal med Chamonixdalen, Sätt kurs mot Refuge du col Anterna där man kan stanna eller fortsätta vidare mot Refuge Anterne och därefter mot Refuge de la Pierre à Bérard, och vidare ut mot Buet där man kan ta buss eller tåg tillbaks till Chamonix. Med övernattningar tar turen ca 2 dagar.
– Jämfört med livet i Chamonix får man se en betydligt vildare sida av Alperna med mycket bergsgetter och vilda rovfåglar. Foto: Fredrik Ölmqvist

Vad behöver man?
I princip kan man köra speed hiking överallt där man kan vandra. Ju högre höjd man skall vistas på desto viktigare blir det med adekvat säkerthetstänk: tillräcklig utrustning, regntåliga kläder & skor, nödproviant, första förband, kommunikation, koll på väderprognos etc.
Skorna är viktiga. Trail runningskor funkar bra, men välj inte en för tunn och tajt sko, utan välj en någorlunda stabil sko med kraftigt mönstrad sula, med tillräcklig dämpning och skydd mot vassa stenar, som har tillräcklig komfort och utrymme för svullna, ömma fötter, samt en överdel som håller foten på plats under de långa utförslöporna. Glöm inte varm tröja, ombyte, mössa och vantar, samt pannlampa, solglasögon, solskydd, regnkläder, vattenflaska, fotsalva och första förband. Men packa smart och ta bort det du inte måste ha med. Välj den allra lättaste utrustningen för att få ner packvikten, så att den landar kring max 2kg. Kartan Pays du Mont-Blanc 1:50 000 Aravis, Chamonix, Courmayeur. Finns att köpa i bokhandeln eller på guidebyrån i Chamonix.

Vem kan göra det?
Stigarna har lite olika svårighetsgrad och brukar innebära en hel del stigning. Så bra kondis och benstyrka underlättar förstås. Man bör även ha viss vana vid att förflytta sig i terrängen. På många ställen kan man ta liften upp och springa ner. När det gäller tidsangivelser på leder kan man räkna med att man behöver ungefär halva tiden i anspråk. Ett tips: för bättre stabilitet snöra gärna åt skorna ordentligt innan utförslöpningen, så att fötterna inte glider fram i skon. Optimera lårmusklernas återhämtning genom stretching, massage och kompression.

Boende i Chamonix

Hotel Pointe Isabelle
Svenskägt, centralt beläget hotel som nyligen renoverats. Väldigt fräscha rum således och väldigt bra frukost. De tystare rummen ligger mot parken. Dubbelrum från €88.
165 Avenue Michel Croz
+33 (0)4 50 53 12 87
http://www.pointeisabelle.com
Skärmavbild 2015-10-14 kl. 09.29.20Hotel Gustavia
Trevligt trestjärningt hotell med sportig atmosfär. Beläget mittemot tågstationen. Baren Chambre-Neuf är världskänd för sin after-ski. Tel. +33450530031 http://www.hotelgustavia.eu

Drygt 50 bergshytter erbjuder logi utmed TMB. Högsäsong bör man boka sängplats i förväg. http://www.autourdumontblanc.com

Auberge – Refuge”La Boerne”
Annorlunda och intim refug längs in i Chamonixdalen. Inhyst i ett mysigt chalet från 1800-talet med totalt 31 sovplatser fördelat på 6 rum. Gemytlig stämning, vällagad husmanskost från Savoie-regionen och en solig terrass. Endast bädd: €20. Halvpension: €40. Trélechamps, Col de Montets, Chamonix +33450540514 http://www.la-boerne.fr

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: