Skip to content

Jonas Buud avrundar året med Templiers

October 21, 2015
Grand Trail des Templiers är ett av de klassiska trailloppen. Nu till helgen tävlar bland andra välmeriterade svenska ultralöparna Ida Nilsson, Jonas Buud och Fritjof Fagerlind på de natursköna stigarna i Sydfrankrike. Photo credit: Les Templiers

Grand Trail des Templiers är ett av de klassiska trailloppen. Nu till helgen tävlar bland andra välmeriterade svenska ultralöparna Ida Nilsson, Jonas Buud och Fritjof Fagerlund på de natursköna stigarna i Sydfrankrike. Photo credit: Les Templiers

Jonas Buud avrundar tävlingssäsongen med Templiers nu till helgen. Slutet av oktober betyder att det har blivit dags för årets drabbning i Templiers, ett av Frankrikes äldsta och mest prestigefyllda traillopp. Grand Trail des Templiers är i själva verket en stor trail runningfestival som äger rum under tre dagar. Tävlingen, som startade 1995, äger rum i Sydfrankrike i den södra delen av bergsområdet ’Massif-Central’ med start i Millau, drygt 10 mil nordväst om Montpellier. I området ligger fem fästningar som uppförts av Tempelriddarna, därav namnet Les Templiers.

Redo för Templiers. Jonas Buud, här på väg till sin andra seger i Ultravasan, siktar på att förbättra sitt resultat från förra året då han blev 10:a. Foto: Vasalöparen

Redo för Templiers. Jonas Buud, här på väg till sin andra seger i Ultravasan, siktar på att förbättra sitt resultat från förra året då han blev 10:a. Foto: Vasalöparen

Svenske ultralöparen Jonas Buud har tänkt att avrunda sin tävlingssäsong här. En tävlingssäsong, skall sägas, som länge såg högst osäker ut efter en stressfraktur i höften i december som omöjliggjorde löpning fram till april. Det långa löpuppehållet gjorde att Jonas Buud fick vila benen och ägna sig åt rehabträning (balans & styrka) samt cykel. Men när väl löpträningen kom igång dröjde det inte länge förrän Jonas slog banrekord i diverse mindre lopp. Vilan och alternativträningen hade uppenbarligen gjort susen, minst sagt. Så med en och en halv månad kvar inför Ultravasan bestämde han sig för att ge det ett försök. Resten är typ historia. Han krossade motståndet och satte nytt banrekord med stor marginal. Sen några veckor senare vann han VM på 100 km av bara farten.

Ultra-trailsajten irunfar.com listar Buud som en av flera som kan vara med och tävla om topplaceringarna på Templiers. Men Templiers är annorlunda. Mycket mer tekniskt och Jonas kommer att få ordentligt med motstånd av trailspecialister. Fransmän förstås, som: Benoit Cori (segrare 2014), Sylvain Court (2:a 2014), Patrick Bringer, Nicholas Martin (2:a på CCC 2014) och Emmanuel Gault. Buuds superstarke lagkamrat från Asics, Xavier Thevenard, som ju nyligen vann UTMB (han vann även 2013), kommer ej. Andra vassa löpare som Bryon Powell (redaktören på Irunfar) tippar kan ta sig in i toppskiktet är Alex Nichols (3:a 2014), Jared Hazen (3:a på IAU Trail World Championship 2014)… listan på välmeriterade löpare är väldigt lång. Det är även en lagtävling. Svenske ultralöparen Fritjof Fagerlund, som vann Ultravasans 45km-klass, tävlar med Buud för Team Europa mot lag från Frankrike, USA, Sydafrika och Japan. I damklassen nämns Jasmin Nunige som en av förhandsfavoriterna, samt även Ida Nilsson som vann Axa Fjällmarathon och kom tvåa på Ultravasan (Se länk till irunfars artiklar om förhandsfavoriterna nedan.)

Les Templiers äger rum i södra Frankrike, cirka en timmes bilresa norr om Montpellier.

Les Templiers äger rum i södra Frankrike, cirka en timmes bilresa norr om Montpellier.

Ett par dagar före loppet fick jag följande svar av Jonas Buud i en husbil på en camping någonstans i Frankrike.

Hur ser du på detta lopp (status, svårighetsgrad, konkurrens, upplevelse etc)?
JB: Det är riktigt bra konkurrens även i år. Många bra fransmän. Templiers är ett av de mera prestigefyllda loppen på hösten i Frankrike. Loppet har 3000 höjdmeter på sina 75 km. Dessa höjdmeter är riktigt tuffa eftersom där det är backe så är det riktigt tuff lutning. Det är inte så många partier där det bara är att flyta på utan det är knixigt med småstigar. Miljön som man springer i är riktigt fin.

Du har ju deltagit tidigare: vad bär du med dig därifrån?
JB: Loppet var mycket tuffare än vad jag var beredd på. Mycket brantare backar och knixigare stigar. Fransmännen är snabba uppför och lite långsammare där det är lättlöpt.

Vad betyder tävlingen för dig?
JB: Det är en annorlunda tävling för mig. Banan är inte av den typen som passar mig till 100%, men det är ändå kul att köra lite tävlingar utanför komfortzonen.

Vad har du för målsättning?
JB: Vill försöka att springa bättre än förra året då jag blev 10:a.

Långa banan på Templiers erbjuder många höjdmeter och härliga vyer. Foto credit: Templiers

Långa banan på Templiers erbjuder många höjdmeter, tekniskt krävande stigar och härliga vyer. Foto credit: Les Templiers

Hur skulle du beskriva/sammanfatta tävlingsåret 2015?
JB: En helt ofattbar säsong, från att få domen om ett års träning innan jag skulle vara tillbaka, till att bli världsmästare (100 km på väg 12 September) och ha sprungit Ultravasan på en helt sjukt bra tid.

Vi håller förstås tummarna för Jonas, Fritjof och Ida i helgen. Loppet startar tidigt söndag morgon kl 05:15.
Det stora målet nästa år för Jonas är annars att försöka vinna Comrades. Loppet som går uppför eller utför vartannat år är denna gång ett ”down run”, vilket torde passa Jonas. Skriv in den 29:e maj 2016 i kalendern!

Lite fakta om Jonas Buud:

Jonas Buud, här under UTMB 2013, ser fram emot att avrunda sin fantastiska säsong med en topplacering på vackra men tuffa Templiers. Foto: Fredrik Ölmqvist

Jonas Buud, här under UTMB 2013, ser fram emot att avrunda sin fantastiska säsong med en topplacering på vackra men tuffa Templiers. Foto: Fredrik Ölmqvist

Född 1974. Bor i Mora.
12 september 2015 vann han VM-guld på 100 km (asfalt) i holländska Winschoten. Segertiden 6:22.44 var en sänkning av hans eget tre år gamla nordiska och svenska rekord med 6 minuter.
2014 och 2015 vann Jonas Buud Ultravasan, ett terränglopp över 90 km som med 1700 deltagare är Sveriges största ultralopp– båda gångerna i överlägsen stil, på fenomenala tider: 2014 med en snittfart på 4 min/km och 2015 med en snittfart på 3min50sek/km.
8 segrar på 8 starter i Swiss Alpine Marathon 78 km, ett av Europas största ultra-traillopp.
2013 kom han tvåa på Comrades Marathon i Sydafrika, ett av världens största och mest prestigefyllda ultralopp. Loppet går på asfalt och Buud har även en 4:e plats och en 7:e plats på meritlistan.

2012 kom han tvåa på UTMB (ca 100 km nedkortad bana pga. dåligt väder).
Innehavare bl.a. av det svenska rekordet på 100 km med 6:22:44, samt det svenska rekordet på 100 miles med 12.32.04.

www.festivaldestempliers.com/

www.irunfar.com/2015/10/2015-les-templiers-mens-preview.html

www.irunfar.com/2015/10/2015-les-templiers-womens-preview.html

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: