Skip to content

Dags för Kullamannen

October 30, 2015
Erik Jurander, 41, från Göteborg, en hyfsat rutinerad doldis i ultra-trailsammanhang. Foto: Fredrik Ö

Erik Jurander,  41, från Göteborg, en hyfsat rutinerad doldis i ultra-trailsammanhang. Foto: Fredrik Ö

“En av de första lärdomarna när det gäller ultra är att inte tävla mot de andra utan istället försöka göra sitt eget lopp. Först då kan du göra ett bra resultat.” Erik Jurander, Sveriges meste doldis i Ultra-trail.

Starka ben och bra humör. Lördagen 31 oktober 2015 går fjärde upplagan av trevliga bergsloppet Kullamannen på Kullaberg i Skåne. Man kan välja mellan fyra klasser: 6, 13, 21 och 66 km, där ultraklassen “Himmel Hav Helvete” även bjuder på ca 3000 positiva höjdmeter. För den som inte gillar klättring är detta med andra ord inget behagligt lopp. Maxtiden på ultrabanan är 9 tim. Många som känner att de inte fått tillräckligt med höjdmeter i benen för ultran kommer nog att försöka byta ner sig till den kortare klassen “Dödens Zon” över 21 km med ca 1000 höjdmeter. Med några timmar kvar till avresa mot Mölle har det blivit dags att samla ihop utrustningen. Antingen kör man all-in med kompressionsstrumpor, höjdmätare, vätskeväst etc redo att logga varenda meter på Strava. Eller så skalar man ner till det absolut nödvändigaste: ett par grovdubbade löparskor, shorts, sockar och tröja.

Veckan innan tog jag en löptur med doldisen Erik Jurander, som lär placera sig bra i ultraklassen. Hittills i år har han loggat 80 000 höjdmeter, kommit tvåa på Borås Ultra 100 miles och tagit sig igenom högalpina ultra-trailloppet L’Echappé Belle. Vi möts en lördagsmorgon kl 9, där Bohusleden korsar Pixbovägen, mellan Mölndal och Mölnlycke utanför Göteborg. Planen är att följa leden en bit söderut sedan svänga av österut. Jag minns vagt att vi har gjort turen en gång tidigare, för många år sen. Vi träffades på Ladonia, omkring 2002 eller 2003. Sedan dess har Erik sprungit sig starkare för varje år. När man ser honom springa är det lite som att se en maskin; han tuffar på i samma rytm, utan behov av att stanna. Och det är väl det som är ultralöparens signum. Noll tidsspillan. Noll tvekan. Inget onödigt fix med prylar. Eriks packning är lätt, endast en mobiltelefon i vattentätt fodral. Inget vatten. Inga extrakläder. Inga barer. Rutinen har gett honom en trygghet.

En hal spång är föga optimalt för löpbilder. 'Det här går inte', skrattar Erik, som lägger Kullamannen Ultra 2015 till den gedigna listan på avverkade lopp: Swiss Iron Trail T201 (CH) (201km) UTMB (FR/IT/CH) 2 ggr L’Echappée Belle (FR) (144km) Apuko Igoera Ultra (ES) (90km) Mountain Man (CH) (81km) Vestfold Ultra Challenge (NO) (82km) Ladonia Mountain Trophy Elit 7 ggr Kristins Runde (NO) (81km) Hornindal Rundt (NO) (75km) Borås Ultra Marathon (160km) Borås Ultra Marathon (87km) Ursvik Ultra (75km) Markusloppet (50km) Munkastigen Trailrun (44km) 3 ggr Sandsjöbacka Trail Ultra Winter (50 miles) Sandsjöbacka Trail Ultra Winter (68km) Sandsjöbacka Trail Marathon Winter (43km) 3 ggr Sandsjöbacka Trail Marathon Autumn (44km) Soteleden Terrängmarathon (42km) Icebug 24 2 ggr

En hal spång är föga optimalt för löpbilder. ‘Det här går inte’, skrattar Erik, som lägger Kullamannen Ultra 2015 till den gedigna listan på avverkade lopp: Swiss Iron Trail T201 (CH) (201km)
UTMB (FR/IT/CH) 2 ggr
L’Echappée Belle (FR) (144km)
Apuko Igoera Ultra (ES) (90km)
Mountain Man (CH) (81km)
Vestfold Ultra Challenge (NO) (82km)
Ladonia Mountain Trophy Elit 7 ggr
Kristins Runde (NO) (81km)
Hornindal Rundt (NO) (75km)
Borås Ultra Marathon (160km)
Borås Ultra Marathon (87km)
Ursvik Ultra (75km)
Markusloppet (50km)
Munkastigen Trailrun (44km) 3 ggr
Sandsjöbacka Trail Ultra Winter (50 miles)
Sandsjöbacka Trail Ultra Winter (68km)
Sandsjöbacka Trail Marathon Winter (43km) 3 ggr
Sandsjöbacka Trail Marathon Autumn (44km)
Soteleden Terrängmarathon (42km)
Icebug 24 2 ggr

Varför ultra-trail?
– Vi anmälde oss alltid till den hårdaste klassen. Det gör vi fortfarande. Första gången vi sprang Ladonia anmälde vi oss till elitklassen. Sen har det fortsatt. Jag är ju inte särskilt snabb, utan gör mig bättre på längre distanser. Naturupplevelsen är central. Trail running handlar om upplevelse, om äventyr. Sen är det känslan av att tillhöra en liten utvald krets som klarat av att genomföra ett extremt lopp som inte många inte klarar, menar Erik.

Listan på genomförda ultra-traillopp genom åren är ordentligt lång. Att bryta ett lopp ligger inte för Erik, som stoiskt kämpat sig i mål gång efter annan, men senast på UTMB tvingades han efter 20 timmar för första gången bryta ett lopp, efter att ha startat loppet med smärta i benhinnorna. En smärta som till slut spred sig i kroppen och gjorde det omöjligt och dumdristigt att fortsätta.
– Många vi möter när vi springer nere i Alperna kanske gör 5-8 stycken bergslopp på år, men för oss är det annorlunda, vi gör ett, och då skall det mycket till för att bryta.

En gång på Ladonia bröt han handen, och fortsatte. I norska ultraloppet Vestfold som gick i november stukade han foten tidigt men tog sig till slut i mål, i sällskap med ständige parkamraten Jerry Bärnsten.
– Utan Jerry hade det nog inte gått. Jag har aldrig frusit så mycket. Det var blötsnö och vi vadade i issörja upp till midjan. Mina fingrar var så stela när vi kom fram att jag inte kunde använda min telefon.
Som liten grabb hade Erik astma, vilket hämmade honom så fort det blev fysisk aktivitet. Sen började han springa och med löpningens hjälp blev han fri från astmans begränsningar.
– Efter några år var jag en av skolans bästa på orienteringstävlingen. Det kändes som en slags revansch.
Sedan dess har löpning alltid funnits i Eriks liv, liksom friluftsliv. Under några år var det kampsport som gällde, men sen återvände Erik till löpningen.
– Jag och min bror stack iväg ut i skogen, ibland på nattliga löpturer. Liksom min bror är jag väldigt förtjust i berg. När jag var ung tog pappa med mig och min bror på långa fjällvandringar. Min bror blev bergsklättrare och har upplevt stora berg runtom i världen. Mitt sätt att uppleva bergen på är lite annorlunda.

Läs mer om Kullamannen. Du kan följa Erik på Trailrunner.se

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: