Skip to content

Dags att utveckla löptekniken

August 18, 2016

löpning bohuslän foto fredrik ö

Foto Fredrik Ölmqvist.

Det är först när du vet vad du håller på med som du kan förändra löpningen i positiv riktning. Löpteknik handlar inte, som många tror, bara om att ‘landa på framfoten’. I själva verket är det ju en mängd saker som sker samtidigt, och som vi kan lära oss att styra med bättre precision. I arbetet med löptekniken ägnar vi uppmärksamhet också åt hållning, kroppslutning, stegfrekvens, muskelminne, hur rörelserna känns, avslappning, studs, med mera. Men det blir inte bra om det bara blir teknik. Rörelserna skall kännas mjuka och naturliga. Feelingen är kärnan. Feelingen är du. Tekniken är hjälpmedlen du kan experimentera med för att hitta och hålla kvar den lätta, mjuka löpkänslan.

Det finns många anledningar till att springa. Med bättre uthållighet får du mer energi både för arbete och fritid. Bättre kondition innebär också ett starkare immunförsvar. Dessutom håller fysisk träning hjärnan ung, samt hjälper oss att hantera stress. Regelbunden löpträning avlägsnar också eventuella överflödskilon och håller kroppen lätt och ung.

Trots uppenbara vinster tycker många att det är svårt att upprätthålla löpträningen, något som förstås blir ännu svårare om man inte tycker om att springa, eller ens känner sig bekväm i sin löpning. Det är sannerligen inte helt enkelt att springa utan krav, förväntningar och jämförelser. Men det går faktiskt! Om du inte tycker om att springa kan jag rekommendera att utforska denna den mentala sidan av löpning. Istället för tid och distans kan löpningen handla om att få kontakt med varje del i sin kropp och vara uppmärksam på dina tankar och känslor.

Som löpcoach är det min uppgift att visa saker som kan underlätta löpningen. Med bättre löpteknik blir löpekonomin bättre, dvs. det krävs mindre energi för att ta dig framåt. Med bättre kunskap om löpmekanik kommer löpningen också att upplevas mer meningsfull. Genom att fylla på med lättare komplementträning för extra styrka förbättras förutsättningarna ytterligare.

Jag brukar säga till mina klienter att de får en ’verktygslåda med verktyg’ av mig. I denna verktygslåda ingår även alternativa perspektiv på löpning. Oavsett om det är prestation eller själva löpupplevelsen som är ditt syfte kommer löpcoachingen att ge ahá-upplevelser och redskap som kan förgylla ditt löparliv. Faktum är att de flesta av mina klienter aldrig tidigare fått några instruktioner för bättre löpteknik. Och att försöka ‘springa på framfoten’ kommer inte att leda dig på rätt spår. Att, som vissa, förlita sig på barfotaliknande skor med tunn sula och noll dropp kommer heller inte lära dig att lära dig springa med bra teknik. Du skall veta vad du gör och varför, och kunna springa bra med i princip alla skor, gummistövlar inkluderat.

Däremot är rätt sko en bra början. Med rätt löparsko för dina fötter och dina biomekaniska behov kommer löpningen att kännas bättre, i bästa fall ‘fantastisk’, och du kommer att kunna undvika löprelaterade skadebesvär i högre utsträckning. Om du springer mycket och t ex tränar inför ett långlopp kan jag varmt rekommendera en grundlig utprovning av löparskor. Men vad som är rätt sko för dig kan vara svårt att själv avgöra. Därför samarbetar jag med löpskoexperterna på Löp & Sko Kliniken i Göteborg som alltid säljer löpskor utifrån en grundlig utprovning på spegellåda och löpband.

En grundkurs 120 min Löpcoaching innehåller:
Videoanalys före & efter, skriftlig löpanalys, grundlig genomgång av löpteknik, löpskolningsövningar, funktionella övningar för bättre löpstyrka och rörlighet, pdf-fil med alla moment.
Vid ev. ytterligare tillfällen slipar vi på tekniken, kör fler övningar, går igenom olika fartpass, löpteknik uppför och utför etc.
För dig som vill ge bort löpcoaching i present finns det presentkort för 1, 2 eller 3 tillfällen.

Kort presentation:
Fredrik Ölmqvist, löpcoach & frilansskribent & föredragshållare (specialiserad på löpning och hälsa). Har sprungit aktivt i 18 år och bl a fullföljt äventyrliga traillopp som Marathon des Sables, Jungle Marathon, och Ultra Trail de Mont Blanc. Varit verksam som löpcoach för privatpersoner, mindre grupper och företag i ca 5 år.

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: